Gyakran Ismételt Kérdések
A DNS (Domain Name System) egy olyan szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy az interneten megtalálható gépeket ember számára könnyen megjegyezhető névvel lássuk el, és azzal hivatkozzunk rájuk. Ezt úgy éri el, hogy minden domain névhez társít egy vagy több IP címet, és amikor mi domain névvel hivatkozunk valamire, akkor a használt program lekéri a hozzá tartozó IP címet, mert ő csak ez alapján tud dolgozni.
A DDNS a Dynamic DNS rövidítése, ami lehetővé teszi, hogy egy dinamikus IP címmel rendelkező számítógép egy fixen rögzített domain névvel rendelkezzen, így az IP cím gyakori változása esetén is ugyanolyan névvel hivatkozhatunk a gépre.
Az internetszolgáltatók többsége a lakossági felhasználók számára nem ad statikus IP címet. Általában valamilyen kapcsolatmegszakadáskor (pl. kihúzod a modemet), vagy bizonyos időközönként új IP címet ad a csatlakozó klienseknek, így a sima DNS szolgáltatással csak nagyon kellemetlen módon lehetne egy otthoni gépen valamilyen szolgáltatást üzemeltetni. Ezt a problémát oldja meg a DDNS. Mivel egy internet-hozzáférést általában nem egy gép használ, így szükség lehet az otthoni routeren port forwardok beállítására. Erre itt nem térünk ki, ha foglalkoztat, olvass utána.
Mivel az IP címek változnak, így a domain neveket csak egy bizonyos ideig oldjuk fel. Időnként frissíteni kell az IP címeket, így az elévülési idő is kitolódik. Részletek később. Hozzá kell tenni, hogy egyre inkább tendencia, hogy a szolgáltatók nem csak, hogy nem statikus, de nem is publikus IP címeket osztanak az előfizetőknek. Ez azért probléma, mert itt nincs ráhatásunk a port forwardokra, a külvilág számára közvetlenül elérhetetlenek vagyunk. Bizonyos szolgáltatóktól kérhető (felár nélkül), hogy adjanak publikus IP címet, és mivel ezt kevesen kérik, valószínűleg nem fognak ellenkezni.
A DDNS szolgáltatás az IPv6 világában is értelmezett, bár ott a privát IP címek problémája nem jön elő. Itt a gyakran hordozott gépek elérhetősége is lehet ok a DDNS szolgáltatás használatára.
Erre nincs széles körben elterjedt megoldás, az egyes szolgáltatók saját módszereket használnak. Esetünkben a frissítés egy HTTP POST request küldésével történik az updater felé, aminek tartalmaznia kell a megfelelő adatokat. További részletekért olvasd el a Kliens letöltése menüpont alatt elérhető frissítő kliens dokumentációját (README.md).
A CNAME és TXT rekordokat mindig fel fogjuk oldani, ezzel nem kell foglalkoznod. Pillanatnyilag felvételtől/frissítéstől számított 30 napig oldunk fel egy rekordot. Minden frissítéskor az adott pillanattól számít ez a 30 nap.
A tartomány egy (esetünkben) az i42.hu alatt lévő gyűjtemény, ami alá különböző nevű és típusú rekordok tartoznak. Ha felveszel pl egy pelda.i42.hu tartományt, akkor minden olyan domain név, ami erre végződik (pl www.pelda.i42.hu) a te kezelésed alatt fog állni. Ebben az esetben a tartománynév a pelda.i42.hu, a prefix pedig a www lesz.
A rekord egy olyan bejegyzés, amit később a DNS szolgáltatást használók fel tudnak oldani IP címre. Ehhez tartozik egy név, egy típus, és egy tartalom, amiket meg kell adni, és amiknek a feloldás során fontos szerepük van.
Mivel minden rekord név mezője a sikeres feloldáshoz egy prefix.tartománynév formájú karaktersorozatból kell álljon, ezért mi a rekordok felvételekor és módosításakor csak a prefixet fogjuk kérni.
Lehetőség van a tartománynévre mutató rekordot is felvenni, de mivel ilyenkor a prefix és az utána lévő '.' (pont) elhagyása is szükséges, ezért egy különleges karakterrel kellett meghatározni erre a célra. A tartománynévre mutató rekordot a prefixnél egyetlen @ (kukac) karakter megadásával lehet felvenni.
Két lehetőséged van.
Az egyik és kevésbé praktikus az, hogy a honlapon időnként rámész a tartomány módosítására, és változatlanul, vagy az IP címeket szükség szerint megváltoztatva elmented. Így frissülnek az elévülési idők. Ez azért nem praktikus, mert ha az otthoni géped alól kihúzzák az addigi IP címét, akkor érthető okokból emberi segítség nélkül nem fogod tudni kideríteni, mi az aktuális címe, ez a szolgáltatás pedig éppen ennek kiküszöbölésére való.
A praktikus megoldás hogy használsz valamilyen frissítő programot, ami időnként önállóan elvégzi ezt a feladatot, így optimális beállítások esetén a géped sosem (vagy csak kevés időre) fog elérhetetlenné válni. Ezt írhatod te is, de mi is biztosítunk ilyet, illetve leírást az ütemezéshez. A további részleteket a Kliens letöltése menüpont alatt elérhető kliens dokumentációjában (README.md) találod, itt le vannak írva azok a részletek is, amik a saját program/szkript megírásához szükségesek.
A, AAAA, CNAME és TXT rekordokat vehetsz fel. Ezek közül az A és a AAAA rekordokat szükséges frissíteni, hiszen ezek tárolnak IPv4 illetve IPv6 címeket. A CNAME és TXT rekordokat nem szükséges periodikusan frissíteni, mivel ezek értékei egészen máshogyan értelmesek, máshogyan évülnek el. A rekordtípusokról bővebben a wikipedián.
A token egy hosszú karaktersorozat, ami alapszintű autentikációt tesz lehetővé. Erre a frissítő kliens használatakor van szükség, ugyanis a frissítő szerver ebből tudja eldönteni, hogy van-e jogod a frissítéskor megadott rekord frissítésére. Ebből következik, hogy érdemes megóvni mások szeme elől, mivel ennek birtokában mások is frissíthetik a hozzád tartozó rekordokat.
Vigyázat! Ha a honlapon újragenerálod a tokent, a korábban a konfigurációkor a frissítőben megadott token azonnal érvénytelen lesz.
Egy frissítés után egy adott rekord új értéke 1-2 percen belül publikusan elérhetővé válik. Ezt az időt növelhetik az egyes internetszolgáltatók cache-elési eljárásai vagy egyéb beállításai.
Ha hibát találsz, mindenek előtt adj le egy Hálózat / Dynamic DNS (DDNS) ticketet a https://support.sch.bme.hu/ weboldalon.
Ellenben ha javaslatot szeretnél beadni, közvetlenül is felvehetet velünk a kapcsolatot:
  • Eckl Máté (ecklm[at]sch.bme.hu): Back-end, adatbázis, DDNS frissítés
  • Nagy Péter (peter.nagy1332[at]gmail.com): Front-end és minden weboldallal kapcsolatos téma

BME - Kollégiumi Számítástechnikai Kör
Bug report: Support > Új ticket > Hálózat / Dynamic DNS (DDNS)
Copyright © 2015-2019